Žensko podjetništvo - ZAUPAM VASE!

Žensko podjetništvo - ZAUPAM VASE!

Žensko podjetništvo - ZAUPAM VASE!

Drage podjetnice in prijateljice.

 

Leta 2011 smo dobile svojo prvo ekskluzivno spletno stran s področja podjetništva in ja, dobrodošle na njej, me veseli, da jo ravno ta hip raziskujete. :)

 

V preteklosti se je veliko govorilo o t.i. gospodarski krizi, povečevanju števila brezposelnih, stečajih velikih podjetij, zniževanju plač in podobno. Toda razmere v gospodarsvu se počasi izboljšujejo in navsezadnje ni vse tako črno, kot se zdi. Premnogokrat pozabljamo, da so se najlepše zgodbe o uspehu rodile ravno v težkih časih, saj je kriza vedno na drugi strani priložnost, da nekaj spremenimo in uspemo. 

 

Zdaj je priložnost za nastanek in razvoj malih, inovativnih in ustvarjalnih podjetij. Podjetij, ki so fleksibilna, dinamična in usmerjena k novim idejam. Pomembna je miselna naravnanost in zaupanje vase, ko razmišljate o novih priložnostih. Če bi vprašale katerokoli uspešno podjetnico ali je sedaj pravi čas za podjetništvo, bi vam odgovorile, da še nikoli ni bilo toliko priložnosti, kot jih imamo danes. Pomembna je samo močna volja, vztrajnost in zaupanje vase.

 

Ženski podjetniški portal Zaupam vase! je namenjen VAM. Na enem mestu združuje informacijske in svetovalne storitve za vse vas, ki si želite postati podjetnice, ste že podjetnice začetnice ali pa imate svoje lastno podjetje in si želite napredovati.  Na portalu boste našle prave informacije, nasvete, izkušnje, usmeritve, programe, support, skratka vse kar je pomembno, ko se spuščate na pot uresničitve svojih podjetniških ambicij.

 

Prvi korak, ki ga pri nas opravite je analiza vaših potencialov in sposobnosti. Če želite priti nekam, morate prvo vedeti, kje ste sedaj. Nato pripravimo za vas "po meri" prilagojen poslovni program (START, ADVANCE ali EXCLUSIVE), ki vam omogoča uspešen začetek na poti podjetništva in uspešno dolgoročno vodenje vašega posla in podjetja.

 

Dejstvo je, da danes ni težko ustanoviti podjetje, težje, ga je voditi in skrbeti za njegovo rast ter poskrbeti, da bo dolgoročno podjetje delalo za vas in ne vi za podjetje. Toda nikar se ne odrecite svojim sanjam. Ne dovolite, da bi bile ovire večje od sanj in ciljev, ki jih imate. Uspeh je navsezadnje nenehno uresničevanje vsega, kar ste si želele postati ali delati. Uspeh je v vaših rokah in je odvisen od tega, kaj mislite o sebi in kako ravnate sami s seboj. Pri tem želim izpostaviti, da ženske premalo zaupamo vase, imamo prenizko stopnjo samozavesti in premnogokrat dopuščamo, da nas vodi strah in ne naše sanje in ambicije. 

 

Postati podjetnica pomeni, biti pripravljena, da zgrabiš priložnost, ko se pojavi. Zapomni si, da se 4 stvari nikoli ne vrnejo: izgovorjena beseda, izstreljena puščica, življenje, ki je minljivo in zamujena priložnost. Izkoristi torej priložnost in začni graditi svojo zgodbo o uspehu.

 

 

Anja Žagar

Ustanoviteljica in direktorica centra Zaupam vase!


 


Predstavitveni VIDEO 

 

 

Še nekaj dejstev o ženskem podjetništvu:


 • Po raziskavi Global Entrepreneurship Monitor (GEM 2014) se je leta 2014 za ustanovitev novega podjetja odločilo 63,6% moških in 36,4% žensk. V primerjavi z letom 2013 gre pri ženskah za porast v višini 4,8 odstotne točke.
 
 • Podjetniška aktivnost žensk se v različnih delih sveta precej razlikuje. Po podatkih Evropske komisije je bilo leta 2012 v Evropski uniji (EU-28) 31 % podjetnic. To pomeni, da je bilo v EU-28 med podjetniki okoli 10,3 milijona žensk in približno 22,8 milijona moških (European Commission 2014).

 
 • Kljub dolgoletnim ugotovitvam raziskave GEM, da se ženske vključujejo v podjetništvo starejše od moških, za leto 2014 ugotavljamo, da je najpogostejša starost tako podjetnic kot podjetnikov med 25. in 34. letom.

 
 • Med evropskimi državami je najvišji delež ženskega podjetništva beležila Švica (50,61 %). Najviše uvrščene države po deležu zgodnje podjetniške aktivnosti žensk pa so Malezija (57,07 %), Filipini (56,73%) in Indonezija (53,4 %).
   

 • Med ključnimi ovirami na poti ženskega podjetništva sta samopodoba podjetnic in to, kako ženske dojemajo izvedljivost podjetniške aktivnosti.
   
 • Ženske so z višjo stopnjo verjetnosti opredeljevale težave pri usklajevanju samozaposlitve z družinskimi obveznostmi (8 % žensk proti 4 % moških) in pomanjkanje poslovne ideje (8 % ženk v primerjavi s 6 % moških). Ženske so z nekoliko nižjo stopnjo verjetnosti kot oviro za zagon podjetja navajale trenutno gospodarsko klimo (11 % žensk proti 13 % moških; OECD/ European Commission 2014, 41).
   

 
 • Ženskam preprečujejo uspešno podjetniško udejstvovanje in samozaposlovanje številne ovire. Po podatkih Evropske komisije iz leta 2012 (European Commission 2012) so najpogosteje navajane ovire za samozaposlitev žensk in moških naslednje:

• pomanjkanje kapitala,
• trenutne gospodarske razmere za novoustanovljena podjetja niso dobre,
• pomanjkanje znanja za samozaposlitev,
• pomanjkanje poslovne ideje,
• težave pri usklajevanju družinskih obveznosti,
• preveliko tveganje za neuspeh ter njegove pravne in socialne posledice,
• administrativne težave.

 

Naročite se na brezplačne novice, članke in novosti s področja ženskega podjetništva, ki jih boste prejemali dvakrat mesečno na svoj elektronski naslov: